torsdag den 28. maj 2015

Modstande værdier

Eksempelværdier Sample values. For at forstå artiklen skal man kende Ohms lov. Modstand er nok den nemmest forståelige type og komponent inden for elektronik.


En modstand har kun værdi , nemlig . Modstanden er nok den nemmest forståelige type komponent indenfor elektronik. Men man kan også have variable modstande. De har ben, hvor det midterste ben er dér, hvor den variable modstand er.


Der er andre typer af modstande. Mange modstande har en værdi på langt over 10ohm så derfor angives værdien ofte i kilo-ohm (kΩ) for at undgå de mange nuller. Næste afsnit af “Lær elektronik” handler om den vigtigste lov inden for elektronik – nemlig Ohm´s lov. Modstande (og andre elektronik-komponenter som fx kondensatorer) findes i standardiserede størrelser.


I E6-serien findes der værdier i dekaden fra til ohm. De trin går igen i øvrige dekader, dvs fra til 1ohm, fra 1til 10ohm osv. Farvekodning af elektroniske komponenter er international og anvendes meget på modstande og kondensatorer og til dels på små spoler og små dioder, til at vise værdi eller mulig belastning. De har også været anvendt til at mærke signalledninger og kabler, specielt til telefoni og digitale bus-kabler.


Følgende viser modstande fra Ohm til MOhm. Note: Ovenstående modstande er normale 4- bånds typer. Normale modstande har værdier fra Ohm til MOhm.


Måden man gør dette på, er ved at omregne den enkelte modstand til dens reciprokke værdi – altså dens omvendte værdi – og lægge den sammen med de andre parallelforbundne modstandes reciprokke værdier. Til sidste tager man de sammenlagte reciprokke værdier og tager det reciprokke af dem. Hvor godt stemmer de eksperimentelt bestemte og de teoretiske værdier for modstanden af serie- og parallelforbindelsen? Forklar, hvordan Kirchhoffs strømlov kan bruges i parallelforbindelsen.


Passer jeres målte strømme med strømloven?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Thermoelectric generator module

II-VI Marlow power generation technology takes existing temperature differences to produce renewable energy for a variety of small and larg...