Bij elke elektrische leiding van een bepaalde diameter horen automaten of automatische zekeringen met een maximale waarde of ampèrage. Indien toch een automaat geplaatst met een hoger ampèrage dan toegelaten, dan bestaat het reële gevaar dat een té grote stroom door de leidingen vloeit zonder . Bij nog langere kabels dient de draaddikte opnieuw te worden uitgerekend. Het is noodzakelijk dat dit zo precies mogelijk wordt gedaan, want door spanningsverliezen kan de gebruikte apparatuur als gevolg van onderspanning schade oplopen.
Uit onderstaand tabel kun je opmaken welke aderdikte je . Zekeringen Zekeringen hebben als doel het uitschakelen van een kring bij overbelasting of kortsluiting.
De keuze van de automaten is afhankelijk van de stroom die men verwacht en dient te beperken op basis van de verbruikers en de kabelsecties. Voor woningen gebruikt men volgende aanbevelingen. Als het AREI ook al niets zegt over de lengtes van kabel,lijkt mij vreemd. Bepalend voor het afzekeren is het vermogen welk een kabel mag transporteren. Daar is de lengte mee bepalend.
Ook de aarding bepaalt welke zekering je mag toepassen. Volgens de sticky in dit forum wel, maar ik vraag het toch even apart? Als 4mm mag achter 32A is er geen probleem uiteraard.
Draaddikte 2-fasig automatische zekering 32.
Kabeldikte voor 40A hoofdschakelaar? Die 40A hoofdschakelaar achter een 63A voorbeveiliging mag trouwens sowieso al niet he? Die schakelaar mag immers maximaal 40A afschakelen. Of is het geen schakelaar maar een installatieautomaat?
De stroomtoevoer naar die specifieke. Ik heb gezocht maar niet gevonden. Welke zekering mag maximaal op welke draaddikte bij een volt installatie? Hoeveel watt kan daar dan aanhangen? Die 20A is gekozen omdat de geleiders 5mm² zijn.
Indien je beide toch op stopcontact wil plaatsen (met een hogere beveiliging) zal je een nieuwe kabel moeten trekken met een grotere draaddoorsnede. Momenteel is het zo dat wanneer de electrische kookplaat en de oven aanstaan de zekering doorslaat. Ik zie nu dat op zekering van 20C een koelkast, een oven en een afwasmachine zitten. Dit lijkt mij iets te veel van het goede.
Tevens zit de electrische kookplaat op een andere groep met een zekering van C16. Als je conform wil zijn met dat 40A 30mA differentieel moet je een 40A zekering plaatsen voor (of na) het 30A differentieel: met 6mmdraad naar 30mA diff vertrekkend onderaan op de verdeellat. Welk vermogen dat je schakelt met deze schakelaar(20w of 800w)heeft geen belang bij de keuring. De maximale stroom waarvoor de fabrikant deze schakelaar heeft laten keuren is dan bepalend welke zekering je aan het begin van de kring mag zetten en niet de doormeter van de draain een gemengde kring dus 2 . De draaddikte van aan de automaat is dan 6mm² of 4mm²?
Kan iemand me zeggen of mijn redenering klopt?
Re: elektrische kookplaat aansluiten. En met welke maat van draad moet ik van de diff naar de automaat gaan? Alle kringen moeten kunnen worden geïdentificeerd De voornaamste zijn. Kringen met contactdozen. Deze voeden alle contactdozen, behalve die welke specifiek voor.
Welke draaddikte moet de verbinding van groepenkast naar schuur hebben? Verder gaat het mij om de toegelaten draaddikte volgens NEN. In principe worden zekeringen gebruikt om de bekabeling te beveiligen. Je moet altijd eerst berekenen welke stroom je belasting gaat trekken.
Als je dat weet moet je gaan zoeken wat voor draadsectie A aan kan (dit kan je vinden in tabellen aangezien dat genormaliseerd is). Je krachtgroep is beveiligd met Ampère zekeringen of een Ampère automaat en je verdelertje beveiligd de wandcontactdozen óók met automaatjes Ampère. In het geval van een overbelasting of kortsluiting spreekt de beveiliging aan, maar welke ? Een Ampère automaat zoals in je verdelertje . Bruin (L) Fase-draad stroomaanvoer draaddikte mmof mmMax. Geachte medeforummers, Ik knutsel nog wel eens wat aan de motor en wil graag weten welke draad ik in het algemeen het meest moet gebruiken. Benodigde draaddikte is afhankelijk van de stroom die er doorheen gaat.
De waarde van de zekering bepaald de diameter ;).
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.