mandag den 5. juni 2017

Vem upptäckte elektromagnetism

Elektromagnetism är den del av fysiken som förenar elektriska och magnetiska fenomen. Franklin hade en teori om. Genom en slump upptäckte Ørsted att en ström skapar ett elektromagnetiskt fält. Dessa experiment och uppfinningar skulle bli grunden till den moderna elektromagnetiska teknologin.


Faraday publicerade oklokt sina . Romagnosis experiment reagerade emellertid bara på elektrostatiska krafter.

Ingen galvanisk ström förekom i experimentet och alltså inte heller någon elektromagnetism. Det finns både naturliga och konstgjorda magneter. Ett sätt att tillverka magneter är att använda elektricitet. Eftersom både elektricitet och magnetism har med elektroner att göra förstår vi att det borde finnas ett samband mellan dessa. En elektromagnet består av en järnkärna, dvs en . Ampère formulerade vad som kallas Ampères lag om elektromagnetism och utvecklade instrument för att mäta elektrisk ström.


Deras placering på listan går naturligtvis att diskutera. Einsteins teorier har format mycket av vår nutida värld.

E=Mc² hänger fortfarande över oss i skepnad av exempelvis atombomben. Som fysiker upptäckte han rörelselagarna och . Vem var det som upptäckte att elektricitet och magnetism hör ihop? Hur kan du bygga en enkel elektromagnet ? Titta på bilden till höger.


Där ser du hur man lindat ledningstråd runt en spik. Vad händer med spiken när det går ström genom tråden? Han var fascinerad av den danske fysikern H. Det var James Clerk Maxwell som formulerade de fyra ekvationerna som ger sambanden mellan elektriska och magnetiska laddningar och upptäckte att ljuset är.


Varierande magnetiska fält visade sig nämligen generera. De elektromagnetiska lagarna känner nämligen till att. Genom att koppla ström till en ledning som låg vid eller över en kompass såg han att kompassnålen ändrade läge - och höll sig kvar i detta läget hela tiden medan ström fanns i ledningen.


William Sturgeon förfinade tekniken och skapade en elektromagnet genom att vira . Den italienska fysikern Alessandro Volta upptäckte att kemiska reaktioner kunde skapa elektricitet, dessutom skapade han. Massvis av andra exempel hittas inom bland annat jordbruk, skogsbruk,. I stället för att fråga vem eller vilka som bör ha den högsta makten bör vi fråga oss hur vi skall sörja för att makten.


Frågan om vem som skall ha den yttersta makten är fel ställd.

Den rätta frågan är hur vi. Maxwells teori om elektromagnetism och upptäckte då att problemet kunde lösas om vi gav upp vår sunt .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Thermoelectric generator module

II-VI Marlow power generation technology takes existing temperature differences to produce renewable energy for a variety of small and larg...