mandag den 31. juli 2017

Hvad er en magnet

En magnet (fra det græske λίθος μάγνης líthos magnes, Sten fra Magnesia) er et objekt som har et magnetfelt, magnetfeltet er usynligt, men har den egenskab at det kan tiltrække Ferromagnetiske genstande og frastøde eller tiltrække andre magneter , det kan være en elektromagnet eller en permanent magnet. Sep magnet , materiale eller elektrisk komponent, som kan frembringe et magnetfelt. Magneter inddeles i elektromagneter og permanente magneter.


Læs her, hvordan magnetisme fungerer, og se sjove film med eksempler på, hvad man kan bruge magneter til. Kort om magneter på et sprog, som alle kan forstå. Vi gør det nemt og tilgængeligt for alle at få viden om magneter og magnetisme.

Jan Hvad er magneter lavet af? Hvordan laver man en magnet eller et magnetisk felt? Med venlig hilsen Nanna Villadsen, København.


Newton har talt med lektor Peter Ditlevsen fra Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. For at svare på de tre spørgsmål er det bedst at tage dem i omvendt . De kan tiltrække metal på sig selv på afstand. De vil trække andre magneter tættere på sig selv eller skubbe dem væk , alt efter hvordan deres stave linje med hinanden. Mar Mens de fleste materialer har nogle magnetiske egenskaber , kan relativt få laves om til magneter.


Jern og et par andre relaterede metaller kan let blive magnetiseret.

Når legeret med andre metaller eller lavet til forbindelser , de har stærkere magnetisme eller er nemmere at lave. Man bruger magneter til at fremstille elektricitet. Mikrobølgeovne bruger magnet til at opvarme maden.


I kina, er der et tog der magnetfelter i stedet for hjul. Højttalere modtager signal fra forstærkere og det omdannes til ly det sker. Et magnetisk felt går fra en magnetisk nordpol til en magnetisk sydpol.


Magnetiske poler optræder altid parvis, så en nordpol altid er ledsaget af en sydpol. Med andre ord findes der ikke isolerede magnetiske nord- eller sydpoler. Saver man en stangmagnet over, vil man have to kortere magneter , der hver har en nord- og . Jan Magnetjernsten var menneskets første kompas. Hvis man lægger den på et stykke træ, der flyder i en skål van vil den altid vende samme side mod nord. Hvilke stoffer er magnetiske og hvorfor?


Det er vist noget med at varme et bestemt stof op og slå på det, men jeg vil gerne vide det helt præcist. Er der nogen der kan hjælpe. I en jernstang findes der hvad man kan kalde en masse små magneter. Jernstangen kan så magnetesers ved at, man tager en permanent magnet og stryger den i den samme retning hen over jernstagnen adskilige gange. De små magneter i jernstangen vil der efter rette sig efter den permanente magnet.


Mål: Eleverne skal i slutningen af forløbet aflevere en rapport om emnet.

I denne skal beskrives sammenhæng mellem den praktiske og den teoretiske del af forløbet. Eksempler på hvad vi bruger magneter til. Dec Et ferromagnetisk metal som fx jern har magnetiske domæner, altså områder, hvor de atomare magneter er ensrettede.


Jern indeholder millioner af disse små domæner, men normalt er deres magnetfelter tilfældigt orienteret. Udsættes jern for et ydre magnetfelt, retter domænernes felter sig efter det ydre . Aug Siden opdagelsen af magnetismen har man udviklet metoder til at anvende og udnytte magnetfelters egenskaber. Dette kan ses, hvis en anden. Den gennemsnitlige spænding kan måles med et voltmeter og kaldes for effektivspændingen – altså hvad effekten egentlig er.


Magnetisme bliver fx brugt i både komfurer, mikrobølgeovne og højtalere. Vekselstrøm måles i enheden . Det var her, man første gang opdagede magnetisk magneteriale. Småmagnet-modellen, Magnet mister sin magnetisme, Hvad er en elektromagnet, H.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Thermoelectric generator module

II-VI Marlow power generation technology takes existing temperature differences to produce renewable energy for a variety of small and larg...