torsdag den 28. december 2017

Transformator forsøg

I dag lavede vi et forsøg , hvor vi skulle undersøge hvordan forholdet mellem primær- og sekundærspolen på en transformer kan ændre strømmens spænding. Vi startede med at bygge en transformer som består af en strømkilde der er sat til vekselstrøm, spoler, en lukket jernkerne og et voltmeter. I dag lavede vi tre forsøg, hvor vi skulle vi se hvorfor, det er, at vi bruger transformere i den virkelig verden. I forsøgene skulle vi bruge: strømforsyning på 6V.


Vi ved at magnetisme kan lave strøm.

Og vi ved at strøm kan lave magnetisme. Men hvordan kan vi kombinere dette? Sæt de spoler på kernen. Start med at have 2vindinger på begge sider. Transformer spændingen med en transformer.


Forsøgs design: I dette forsøg lavede jeg en transformer. Jeg forbandt forskellige .

Bruger alle de ting i har derhjemme 220V? Kender I noget der ikke gør? Enhver sort kasse du sætter i stikkontakten indeholder in transformator ! Men er gået i stå i min perspektiveringsdel. Den består af en lukket jernkerne med en primær og en sekundær spole.


Hvis der er flest vindinger på primærspolen, transformeres spændingen ned. Er der flest vindinger på sekundærspolen, transformeres spændingen op. Princippet anvendes i stort set al elektronik. Tilslut en pære (6V, mA) til volt og læg mærke til, hvordan den lyser normalt.


Opbyg derefter nedenstående opstillinger med transformator og noter i hvert forsøg om pæren lyser, normalt, svagt, næsten ikke eller ikke. Gentag forsøgene, men indsæt et voltmeter på den sekundære side og mål spændingsforskellen Us i . Enkel transformation Edit. Til transformation skal man bruge: En strømforsyning.


To spoler med forskellige antal vindinger (2og 400). Nu skal du samle dit forsøg : Forbind din strømforsyning med en af spolerne og forbind et voltmeter til den anden, ved hjælp af . I en praktisk transformator er der altid en lille smule tab, som viser sig ved at transformatoren bliver håndlun eller decideret varm .

Men når man bevæger en magnet i en spole, frembringes der omvendt strøm i spolen. Strømmen kaldes for induktionsstrøm. Induktionsstrømmens størrelse afhænger af: 1. Antal vindinger på spolen. Hastigheden hvormed magneten bevæges.


En transformator kan transformere . Materialer: Strømforsyning, ledninger, U-kerne med låg, spoler med forskellige vindingstal, voltmeter, (ikke SparkVue). Derved får man mulighed for at transportere strøm over lange afstande eller fx lade mobiltelefonen op i stikkontakten. Markér den tekst, du gerne vil lave en note til.


Fordelen ved vekselstrøm er, at den kan sendes over lange afstande med et minimum af tab i ledningerne. Fx volt om til som dette forsøg handler om.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Thermoelectric generator module

II-VI Marlow power generation technology takes existing temperature differences to produce renewable energy for a variety of small and larg...