onsdag den 14. marts 2018

Hva er nanoteknologi

På samme måte som vi bruker meter og centimeter, kan forskere måle små nanopartikler i nanometer. Men da nytter det ikke med vanlig linjal. For å få én nanometer må du dele opp en millimeter i én million småbiter.


En nanometer rommer nemlig ikke mer enn 5–atomer. Nanoteknologi er den raskest voksende teknologien i dag. Det reklameres med alt fra nano-kosmetikk til nano-maling og nano-datamaskiner.

Men hva er egentlig nano og nanoteknologi ? Men prinsippene og egenskapene som teknologien utnytter er godt kjent fra naturen. Hvor finner jeg nanoteknologi? Har jeg nanoteknologi i hus? Hvordan oppstår de unike egenskapene?


Hva slags inspirasjon finnes i naturen? Hvilke utfordringer møter man på nanonivå? Kommer nano-robotene, og kan de komme .

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn tre år gammel. Utviklingen innen nanoteknologi går raskt, og noe av informasjonen kan derfor være foreldet. Ved å gjøre små endringer på nanonivå kan man oppnå store resultater på makronivå.


Området er tverrfaglig i sin natur og adresserer en størrelsesskala . Domener og domenegrenser for krystaller og andre strukturer. Generelt er grensesnitt og kvanteffekter viktig i nanoteknologi. Timini PR tok en tur til Trondheim Torg for å finne ut om hva folk flest kan om nanoteknologi.


Er du blant dem som har lurt på hva denne nanotrenden egentlig innebærer? Forholdet mellom en nanometer og en vanlig meter er det samme som forholdet mellom en klinkekule og jordkloden. Jeg har en lekse til skolen, å det er å finne ut hva nanoteknologi. Jaaa,, jeg har lett på , men skjønner det ikke.


Noen som kan gi en lett å kort forklaring på hva nanoteknologi ? Med nano strukturer mener vi tredimensjonale enheter hvor minst en av dimensjonene har en størrelsesorden på – 1nanometer. Vi snakker altså om svært små størrelser. Har alle tre dimensjonen nano størrelse snakker vi om nano partikler.


Dette er et nivå hvor strukturene . Noen stoffer endrer seg og får spesielle egenskaper når de er lagd av ørsmå partikler, såkalte nanopartikler.

Og siden vi mennesker er grunnleggende redde for bakterier, er jobben med å introdusere produkter med for eksempel bakteriedrepende. Elektroniske produkter som dioder og skjermer kan dra god nytte av nanoteknologi. Hva har disse eksemplene til felles? Jo, alle er avhengig av nanoteknologi og nye materialer.


Med nanoteknologi kan vi skreddersy materialer på atom- og molekylnivå, og få helt nye egenskaper. Materialteknologien beveger seg stadig mer mot materialer som har spesielle funksjoner, for eksempel magnetiske, termiske . Hvorfor er magneter viktige? Og har dette noe som helst å gjøre med kjemi?


Begreper som de fleste har hørt om men som ikke mange vet hva betyr i praksis…. Regionale, nasjonale og internasjonale strategier. Vise til applikasjoner, bruk og eksisterende bedrifter.


Det pågår forskning om sammenhenger mellom eksponering for kjemikalier i nanonmaterialer og mulig helseskader. Resultater fra denne forskningen antyder mulige negative helseeffekter. Arbeidstilsynet anbefaler derfor at virksomheter som . Nano kommer fra det greske ordet nanos (som betyr dverg), men i praksis brukes den som en prefix og beskriver en størrelsesorden på 1. Som eksempel er ditt hårstrå mellom 80.


Når jeg er ferdig, vet jeg ikke helt hva jeg skal gjøre. De som har gått ut til nå har begynt på doktorgra fått en annen forskerjobb, blitt konsulent .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Thermoelectric generator module

II-VI Marlow power generation technology takes existing temperature differences to produce renewable energy for a variety of small and larg...