fredag den 14. september 2018

Elektrisk strøm

I elektriske kretser består strømmen av ladningsbærere, i form av elektroner i en metallisk leder. SI-enhet for elektrisk strømstyrke er ampere som er definert som . Strøm defineres som ladning per tidsenhet. De ladede partiklene er vanligvis elektroner , men kan også være ioner.


Elektrisk strøm oppstår når en elektrisk ladning forflyttes. Typisk er denne ladning i form af elektroner, men kan også udgøres af ladede atomer, dvs.

Når der er et nettoflow af elektroner, kaldes dette flow for en elektrisk strøm. Størrelsen af en elektrisk strøm udtrykkes som den samlede ladning der flyttes pr. Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit , kan . Et elektrisk støt er en betegnelse på situasjonen at en person eller et dyr opplever at det går en ubehagelig elektrisk strøm gjennom seg. Strømmen oppstår oftest som resultat av en elektrisk spenning og strømstyrken er gitt av spenningens størrelse, og hudens og kroppens resistans (motstandsverdi).


Langs x- aksen er det angitt gradtallet, men dette kunne også vært tiden. I et kraftsystem med Hz vil hver av kurvene gjennomløpe én hele periode i løpet av ms.

Stikkontakter, eller elektriske stikkontakter, bidra til å gi direkte tilgang til en elektrisk strømkilde gjennom et hjem eller andre bygningen. Stikkontakter er utformet for å mate strøm til mest elektrisk drevet utstyr fra en rekke små bokser som er koblet direkte til en elektrisk panel eller annen strømkilde. Utsalgssteder er vanlig i . Analyse av elektriske kretser kan være så komplisert at bare numeriske dataprogrammer kan gjøre beregningene, spesielt om det er andre . Hovedingrediensene i elektrostatikken er faste stoffer som er elektriske isolatorer, og frie elektroner. Også i elektrostatikken foregår det forflytning av ladninger ved elektrisk strøm , men kun som enkeltstående og kortvarige hendelser, altså ikke som en kontinuerlig prosess.


Et grensetilfelle ses med elektronpumper som ved . En elektrisk leder kaller vi et materiale som leder elektrisk strøm godt. De beste ledere er metaller, som kvikksølv, sølv, kobber og aluminium. Gode ledere er også elektrolytter som batterisyre og havvann, samt karbon. Ved sterk nedkjøling kan superledning oppstå i noen stoffer. Da er resistansen lik null.


Strøm – en dansk politiker (Socialdemokraterne) og minister . For trådlaus overføring av elektrisk energi nyttar ein ei . Jording i energiteknikk, som i hjemmenes strømforsyning, lysnettet, er en sikkerhetsmekanisme mot skader på kroppen ved bruk av elektrisk strøm. Tanken er at alle overflater og punkter som på noen måte kan berøres av mennesker eller dyr ved elektriske systemer skal være solid forbundet med hverandre. Strömmens storlek definieras som laddningsmängd per tidsenhet.

Den elektriska laddningen i form av partiklar är vanligtvis elektroner men kan även vara joner i en elektrolyt. Upphovet till en ström är vanligtvis en spänning, det vill säga en skillnad i potential mellan två . Isolatorer skal hindre strømgjennomgang, derfor velges materialer der indre elektrisk ladninger ikke flyter fritt, og som ikke fører strøm under påvirkning av et elektrisk. En elektromagnet består av en spole der et magnetfelt blir dannet av elektrisk strøm gjennom spolen. Styrken til magnetfeltet er proporsjonal med strømmen i spolen, og magnetfeltet forsvinner når strømmen opphører.


I spolen er det en kjerne, oftest av jern, som forsterker og styrer magnetfeltet. Spole er i elektroteknikken en passiv, topolet elektrisk komponent som er laget for å oppvise en induktans eller for å kunne skape et magnetfelt. En induktans lagrer energi i magnetfeltet som den bygger opp når den blir tilført en elektrisk strøm.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Thermoelectric generator module

II-VI Marlow power generation technology takes existing temperature differences to produce renewable energy for a variety of small and larg...