fredag den 22. december 2017

Spændingsfald over resistor

Beregn strømstyrken gennem resistoren. Denne inducerede emf svarer til et fald i spændingen i en resistor , fordi det reducerer spændingen som elektronerne krydse elektriske kredsløb , ligesom en modstand ville . Tegn karakteristikken og vis, at komponenten er en resistor. Man kan undersøge resistansen for alle elektriske komponenter ved at måle spændingsfaldet over og strømstyrken igennem den elektriske komponent.


Et andet sted i kredsløbet er der et spændingsfald på V over en kQ- resistor.

Det gælder så også samtidig at en resistor kan lede strøm hvis blot at spændingen og strømstyrken er større end nul. Nu vides det hvordan en resistor fungerer i et simpelt . Sammenhængen mellem resistans, spændingsfald og strømstyrke er R = Resistans måles i O. Her ved vi, at det samlede spændingsfald er = og spændingsfaldet over =. Dermed bliver spændingsfaldet over den anden resistor. Nu kender vi spændingsfaldet over den anden resistor , og da vi ligeledes får . Hver gang vi indsætter en modstand i jævnstrømskredsløbet, vil der dannes et spændingsfald over denne.


Den samlede spændingsfald er lig med den elektromotoriske kraft.

Det betyder også, at har vi den samme elektromotoriske kraft, og indsættes endnu en modstan vil spændingsfaldet over de øvrige . Dvs , hvis man ser på kredsløbet udefra virker en seriekobling af resistorer altså som én resistor med resistansen R og kapacitet. Resistorer i seriekobling deler altså spændingsfaldet efter forholdet mellem resistorerne. Hvis komponenterne er anbragt i parallelkobling er der det samme spændingsfald U over dem, hvorimod . Fra , den frie encyklopædi.


Den afsatte effekt i modstanden R er P. En anden karakteristisk ting ved lysdioden er et typisk spændingsfald over komponenten når den lyser. Spændingsfaldet varierer fra lysdiode til lysdiode alt efter farve og type. P er den effekt, hvormed der omsættes elektrisk energi i en komponent med resistansen R, når spændingsfaldet over den er U, eller strømstyrken gennem den er I. Karakteristikken for en resistor er en ret linie gennem begyndelsespunktet. Hældningskoefficienten for (I,U)-grafen er resistorens resistans . I en parallelforbindelse er spændingen ens over alle de modstande som sidder parallelt med. Selve leddet af modstande som sidder parallelt, betragtes som én samlet modstand når det gælder spændingsfald.


Måden man gør modstandene op på i en parallelforbindelse er lidt speciel. Når en strøm løber gennem . Hvis vi med en jævnspændingskilde lægger et spændingsfald Ueff hen over resistoren, vil den omsatte effekt netop være lige så stor som den gennemsnitlige effekt, der afsættes af vekselspændingen i samme resistor.

Voltmetre er indstillet, så de viser den effektive værdi. Definition: En vekselspændings effektive værdi er. En motor kan teoretisk opfattes som en fast resistor Ri serie med en spændingskilde, der yder en modspænding UM til den spænding, vi sætter over motorens poler. Det totale spændingsfald over startmotoren bliver derved mindre, og det samme gør strømstyrken (heldigvis!).


Efter den teoretiske del omkring det maksimale spændingsfald over de reaktive komponenter opstilles og løses en differentialligning til bestemmelse af strømstyrken i et kredsløb med kompleks notation. Kredsløbet der opstilles en differentialligning for er en serieforbindelse af en resistor med en kapacitor og en induktor i. Ligeledes kan vi definere komplekse strømme,. For kapacitoren gælder forholdet mellem spændingsfald , kapacitans og ladning: Q = CV,.


Ohms lov” for kapacitorer: V (t) = ZCI(t), hvor ZC = 1. Her kan matematik inddrages, idet det ud fra Ohms lov matematisk ses at strømstyrke og spænding er proportionale størrelser. Ohms lov er en idealisering, kan modellens begrænsninger diskuteres ud fra fysiske betragtninger. Herved tilvejebringes et . Derefter målte vi strømmen ved forskellige spændingsfald over resistoren. Af måling af erstatningsresistansen: Vi fandt de ting vi skulle bruge .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Thermoelectric generator module

II-VI Marlow power generation technology takes existing temperature differences to produce renewable energy for a variety of small and larg...