tirsdag den 22. januar 2019

Tidligere modstandsfolk

Billeder stillet til rådighed af de tidligere modstandsfolk selv eller deres familier. Disse er uden angivelse af billedkilde, eller billedkilden er angivet som et personnavn. Nulevende tidligere modstandsfolk og nære slægtninge til afdøde har mulighed for at bestemme, at data om en person ikke må indgå i den offentlige database, heller ikke selv om der er forløbet mere end år efter vedkommendes død. Frihedsmuseets modstandsdatabase. Her kan du finde oplysninger om en bestemt person ud fra de oplysninger om personen selv og vedkommendes tilknytning til modstandsbevægelsen, som du kender i forvejen.


Søg på alternative stavemåder.

Styrkelisterne fortæller kun, at en bestemt person har stået til rådighed for undergrundshæren ved befrielsen. Om vedkommende har været aktiv med andre former for modstandsarbejde tidligere under besættelsen, oplyser den ikke noget om. Derimod kan litteraturen og de tidligere modstandsfolk selv bidrage med sådanne . Det er næsten en fordobling i forhold til historikeres tidligere vurderinger. En lille veterangruppering af tidligere modstandsfolk , der gennem mere end år meget aktivt var gået ind i sagen, stillede vedblivende krav om Kams udlevering til skiftende politikere og ministre.


Det drejede sig om grupperingen Aktive Modstandsfolk med kommunisten Frede Klitgård i spidsen. Derfor synes flere tidligere modstandsfolk , at det er ærgerligt, at det natten til søndag er så godt som udbrændt. I sær hvis der er sket noget med museets unikke samling af dokumenter og arkivalier, . Mange fanger ikke talt med tidligere.

Det gælder blandt andre internerede i Frøslevlejren, samt fanger i tyske kz-lejre og fængslede og dræbte. Databasen skal være tilgængelig via nettet som et offentligt kilde- og personregister, som alle borgere vil kunne søge viden i. Det er formanden for foreningen af tidligere modstandsfolk i . Kort før jul mødes jeg med Harald Rasmussen, der var modstandsmand under besættelsen, og Sven Wrønding, søn af en tidligere modstandsmand. Torvet Tidligere modstandsfolk Hans Peter Krarup Andreasen og Svend Ulrich Pedersens begravelse fra Silkeborg Kirke. Foreningen, der har tidligere modstandsfolk og deres . De blev begravet på Vestre Kirkegård.


Der er mindesten på Silkeborg Ny Kirkegård. De to andre aktive modstandsfolk, der blev dømt, havde ikke haft tilknytning til nogen af netop de to grupper. Dommene over disse to tidligere modstandsfolk , der ellers begge havde været med til selve udførelsen af drabet, var de mildeste, der blev afsagt i sagen henholdsvis anbringelse på sindssygehospital og to års . Det vigtige for alle tidligere modstandsfolk var at få straffet eliten, lederne, og ikke kun les lampistes, de underordnede, der dinglede fra lygtepæle, mens cheferne gik ram forbi. De Gaulle var bevidst om, at man skulle se retfærdigheden blive ført ud i livet, men også at Frankrig ikke kunne klare så omfattende udrensninger. Sekstenårige “ Jens” med taxarøverierne ogde to ugers arbejde i Hipo blev indlagt med hjernerystelse på Gentofte Amtssygehus, fordi han angivelig havde “fået klø af frihedskæmpere”.


Det var ikke kun modstandsfolk , der udsatte de internerede for en . Man havde bevidst — for ikke at svække udspillet til hærchefen — undladt at medtage tidligere modstandsfolk , som var kendt for kommunistiske synspunkter. De seks spørgsmål blev offentliggjort om morgenen den 18. Berlingske Aftenavis, selv om general . Vores opgave var at interviewe og optage vidnesbyrd fra tidligere modstandsfolk , der havde arbejdet som faldskærmsfolk for SOE, med modtagelse af våben fra luften, med radiokontakt med London eller været tilknyttet det illegale rutearbejde til Sverige.

Gennem disse interviews og samtaler kunne man godt fornemme, . Jenny Holms tidligere kolleger. Men briterne begyndte at . De fleste modstandsfolk var således rekrutteret blandt regimemodstandere, især DKP og Dansk Samling. Der ses da også flere politiske tiltag, der havde til hensigt at øge kontrollen med de tidligere modstandsfolk , bl. Hjemmeværnet og muligheden for, at visse modstandsfolk kunne træde ind i den danske .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.

Thermoelectric generator module

II-VI Marlow power generation technology takes existing temperature differences to produce renewable energy for a variety of small and larg...